keskiviikko 20. elokuuta 2014

How to create an interactive graphic?

I want to create a graphic with hotlines hotlinks (damn autocorrect), and to be able to embed that image *with links* eg. to this blog.

Tested:

  • Google Draw
  • Prezi 
  • Padlet 
  • Powerpoint + Slideshare 
  • Thinglink Office 365 online (example below)
  • Infogr.am 


None of these work. In this case I can't code a web page. Any ideas?

Office:



This next one is with Piktochart. Links work, but not zoomable and the horrible ad makes it a no-no.
(deleted)

Flowboard

View on Flowboard - Presentation Software for iPad and Mac

tiistai 19. elokuuta 2014

Ope.fi-taitoja pelillisesti

We are to launch a new, gamified model of developing ICT skills of VET teachers in Finland.

Meillä on paljon pelissä. Sen pelin nimi on Oppiminen Online, ja se on piristävän erilainen tapa hankkia ope.fi-taitotasoihin pohjautuvaa osaamista ja jakaa sitä muillekin.

Konseptin keskiössä ovat aloitusleirit, joilla hankitaan omaan lähtötasoon sopiva perusosaaminen ja polutetaan jatko. Sen jälkeen on helppo valita kiinnostavat verkkosessiot, joita on tarjolla lähemmäksi viittäkymmentä. Lisäksi osallistujat saavat tarvittaessa ohjausta viikottaisissa ohjaustuokioissa Facebookissa.

Aivan uutta on tapa kerryttää opettajan omaa osaamista virtuaaliseen selkäreppuun Mozilla Open Badges -osaamismerkein. Ne ovat käypää valuuttaa paitsi somessa, myös uusia tehtäviä hakiessa.

Viime viikolla saimme paljon aikaiseksi, kun Omnia, HAMK ja OsaOppi III -hanketta koordinoiva OAMK suunnittelivat pelin sisältöjä ja mekaniikkaa Kaisankodissa Espoossa. Tätä olisi kiva pelata itsekin! Stay tuned! 


PS. Badge on muutakin kuin kuvamerkki, joten osaamisen osoittaminen ei onnistu ihan vain näitä tekstiä kuvittavia ikoneita kopioimalla.

torstai 7. elokuuta 2014

Joulupukeista ja sitoutuneesta kehittämisestä

The future of Kosovo
EU, USAID, Save the Children ja muut kansainväliset organisaatiot tekevät paljon töitä tukeakseen Kosovon koulutuksen kehittymistä.

Itse olen päässyt sisään tähän maailmaan Kosovo Twinning EU-hankkeen kautta. Kahdesti olen nyt Kosovossa vieraillut: kesäkuussa tutustumassa kouluihin, kunnallisiin opetustoimen päättäjiin ja opetusministeriön suunnitelmiin; heinäkuussa myös kouluttamassa opettajia, opettajien kouluttajia ja ministeriön väkeä.

Käynteihin eli "missioihin" on liittynyt aimo annos ennakkovalmisteluja. Kosovossa on uusi, varsin moderni Curriculum Framework eli opetussuunnitelman perusteet. Se lähtee tulevaisuuden avaintaidoista ja siitä, millaisia osaajia perus- ja toisen asteen koulutusjärjestelmän tulee tuottaa. Opetuksen ytimessä on "curriculum areas" ja aineiden välinen ilmiöpohjainen yhteistyö. Kaiken keskiössä on oppijakeskeinen toimintamalli.

Kuulostaako siltä, että tähän tulisi päästä Suomessakin?

Pristina Library in the Uni campus area. Clearly the brains of the country.
Kosovossa on pilotoitu uutta opetussuunnitelmaa kymmenessä koulussa vuoden ajan. Sen tueksi on hyvä setti opettajan ja rehtorin oppaita, jotka avaavat sekä opetussuunnitelman ideologiaa että antavat käytännöllisiä pedagogisia työkaluja. Näistä moni suomalainenkin opettaja voisi ammentaa uutta työhönsä.

Example from the teacher guidebooks. Great tool for self-assessment.

Kosovo Twinning -hankkeen tehtävänä on tukea nimenomaan opetussuunnitelman implementointia. Oma osallisuuteni keskittyy toisaalta oppimisympäristön ja -järjestelyjen kehittämiseen, toisaalta yhteistoiminnallisuuden, verkostoitumisen ja vertaisjakamisen kehittämiseen. Molemmissa näissä tieto- ja viestintätekniikalla on keskeinen rooli.

Tapasin kesäkuussa Pristinassa oikeushammaslääkäri Helena Rannan. Hän kuvasi osuvasti tapaa, jolla kansainväliset järjestöt ovat tukeneet Kosovoa Jugoslavian sodan päättymisen (1998) jälkeen. Hän kutsui sitä joulupukkimalliksi.

Joulupukki on se, joka tulee paikalle hyväntahtoisesti, jakaa erilaisia lahjoja (vaikkapa tietokoneita kouluihin) ja juttelee hetken aikaa mukavia. Leluilla leikitään joulun pyhät, ja tammikuussa palaa sama arki kuin ennen joulua. Missioiden aikana tästä näki ja kuuli monia esimerkkejä.

Tulee mieleen kotimainen hanketoiminta. Saadaan rahoitusta EU:lta tai Oph:lta tai Tekesiltä, mutta mikä muuttuu? Ehkä niiden aktiivisten hankkeessa mukana olevien opettajien toimintatapa. Vaan useinkaan oppilaitoksen toimintakulttuuriin parivuotinen hanke ei vaikuta tuota eikä tätä. Vaikuttavuus on heikko, tieto ei leviä.

Suomessa on onneksi varsin vahva koulutusinfra. Varsinkin opetushallitus kantaa huolta, että hyvät käytännöt leviävät. Kosovon ministeriö on aikamoisen muutoshaasteen edessä.
Computer lab is used only for ICT teaching.

Kosovon kouluissa on myös paljon vanhakantaista asennetta. Oppiminen on opettajajohtoista opetuksen seuraamista, erityisiä oppijoita ei tunnisteta ja tvt:tä käytetään pelkästään atk-oppiaineen opiskeluun. Töitä on siis paitsi ministeriön, myös kentän tason toimintamalleissa.

Kosovo Twinning -hanke on suunniteltu välttämään joulupukkimalli. Sen pohjana on, että molemmat osapuolet sitoutuvat kehittämiseen ja resursoivat toimintaa. Tähän yhteiseen työhön ja uuden opetussuunnitelman mukaisen toimintakulttuurin juurruttamiseen on aikaa kolme vuotta.

Kosovolaiset opettajat näyttivät puolestaan hyvää esimerkkiä vaikkapa suomalaisille virkaveljilleen ja -sisarilleen. He tulivat innokkaasti kesken kesälomansa koulutukseen oppimaan uutta, osallistuivat aktiivisesti ryhmätöihin, ja jopa kisasivat keskenään kuka saa tehdä ylimääräisen tehtävän ennen seuraavaa koulutusta - joka pidetään parin viikon kuluttua, viimeisenä viikonloppuna ennen koulun alkua.

School website done by the students.

Kosovo-työ on antanut paljon omalle kehittymiselleni jo nyt. Taustatyönä osallistuin kesän aikana kolmeen MOOCiin (Assessment and Teaching of 21st Century Skills, e-Learning Ecologies, ICT in Primary Education), joiden kautta opin paljon uutta. Kosovon opetussuunnitelman perusteet ja siihen liittyvät opaskirjaset poikivat myös ideoita täällä sovellettavaksi. Myös tuttu suomalainen malli näyttäytyy uudessa valossa, kun sitä ja suomalaisia oppijalähtöisen toiminnan esimerkkejä esittelee uudessa kontekstissa.

Heinäkuun mission raportissa pohdin tvt-pilottikoulujen roolia ja vertaismentoroinnin malliin perustuvaa tukea. Siltä pohjalta varmastikin löytyy ideoita toteutettavaksi myös täällä Suomessa, ja nimenomaan omassa työssäni Espoon Omniassa.

Erään kosovolaiskoulun opettajia kiinnosti keskustelussamme eniten se, mitä laitteita he saavat ja kuinka paljon. Olivat varsin yllättyneitä, että minä olen jo laatinut listaa mihin heidän tulee sitoutua voidakseen pitää lelut "joulun" jälkeenkin.

maanantai 4. elokuuta 2014

Setting criteria for innovation leader / ICT pilot schools

Kosovar teachers in their project-based learning workshop in July 2014.

We are handing out hundreds of laptops, tens of mobile devices, and we offer free training to use them and free facilitation in developing the use of ICT in education. Who wouldn't be interested?

We have a plan on investing in innovation leader schools: helping them to implement the new, progressive national curriculum framework of Kosovo, assisting them with their ICT in education implementation, and designing a model how these schools can serve as resource centres in their regions.

We are to support them in transforming their education, so that the bold words of the curriculum framework about key competences, learner outcomes, and curriculum area collaboration take their place in the classrooms.

What if we set criteria for the schools chosen and asked for promises about making a change? What are they obliged to accomplish (or try to accomplish) and what kind of changes can we expect? How should we assess and evaluate if the schools are progressing annually in the path we will pave with them?

What's your take on the list below – just a quick thought, even without knowing the context or the situation in Kosovo?

To get the extra supplies and support, the schools chosen to be pilots or “resource centres” are required to

  • do an ICT equipment and training needs analysis,
  • promote use of ICT in all subjects and in curriculum area collaboration,
  • involve students in developing ICT use,
  • inform and involve parents and community about whys and hows of 21st century learning (key competences),
  • develop administrative use of ICT with assistance and expertise of our project,
  • share their best practices with other schools (also online),
  • provide onsite/on-the-job help as resource centres,
  • give feedback and respond to surveys (onsite and online) during our project, and
  • develop a plan for ICT use for SEN learners.

These sketchy thoughts are purely my own, uttered as a short term expert in the project. Some thoughts, please, especially if you've been on either side in a similar situation. Thanks!